Obezite Merkezi

Boyunuz
Kilonuz
Yaşınız
Cinsiyetiniz

İdeal Kilonuz
VKİ Değeriniz
Fark

Neden Obezite Cerrahisi?

Obezite cerrahisinde ilgili hekimlerin yeterliliği, belgelendirilerek gerçekleştirilen ameliyatların sayısı, komplikasyon oranları, sağ kalım oranları, enfeksiyon oranları uluslararası standartlarda veya daha iyi olmak zorunda.

Obezite vücutta aşırı yağ dokusunun birikmesidir ve çağımızın en önemli hastalıklarındandır. Obezite, hem kronik hastalıklara hem de hem hayat konforunda kayıplara neden olan önemli bir halk sağlığı problemidir. Her yolu deneyip bir türlü zayıflayamayan kişiler için obezite cerrahisi önemli bir seçenektir. Obezite cerrahisi günümüzde obezitenin tedavisinde en etkili yöntemdir ve uzun dönemde sonuçları çok başarılıdır. Sekiz Eylül Hastanesi’nde uygulanan, obezite cerrahisi ile hasta konforu ve komplikasyon açısından son derece yüz güldürücü sonuçlar alınabiliyor.

Kimler obezite ameliyatı olabilir?

  • 18-65 yaş arası olanlar
  • Vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde olanlar
  • Vücut kitle indeksi 35-40 arası olup ek olarak kilolara bağlı yandaş hastalık olanlar (Hipertansiyon, diyabet, uyku apnesi, kalp yetmezliği vs.)
  • Kilo vermek için diğer tedavi yöntemlerini deneyip başarısız olanlar
  • Ameliyatı ve anesteziyi kaldırabilecek durumda olanlar.

 

Kimler ameliyat olamaz?

  • Ciddi tedavi altında olmayan psikiyatrik sorunu olanlar
  • Madde veya alkol bağımlılığı olanlar
  • Ameliyat sonrası diyet konusunda gerekli hayat stili değişikliği yapamayacak hastalar
  • Anestezi almaya engel olacak hastalığı olanlar.

 

Vücut kitle indeksi kategorileri:

18.5-25........Normal kilolu
25-30......... Aşırı kilolu
30-35......... Obez (klas 1)
35-40......... Obez (klas 2)
40-50......... Morbid obez
>50............ Super obez

 

Obezite ameliyatları

Bütün obezite ameliyatları laparoskopik yöntemle yani karın açılmadan karna açılan ufak deliklerden yerleştirilen aletlerle yapılır.

Obezite ameliyatları etki mekanizmasına göre 2 gruba ayrılmaktadır:

1. Kısıtlayıcı ameliyatlar

a. laparoskopik ayarlanabilir mide bandı

b. tüp mide (sleeve gastrektomi) ameliyatı

2. Emilim bozucu ameliyatlar

a. gastrik bypass, mini gastrik bypass

b. duodenal switch, SADI-S

 

Laparoskopik ayarlanabilir mide bandı

Bu yöntemde midenin üst kısmına bir kelepçe şeklinde silikon bir mide bandı yerleştirilmektedir. Band cilt altında bir porta bağlanmakta ve ihtiyaca göre bu port yardımı ile bandın genişliği ayarlanmaktadır. Teknik olarak daha basittir, yan etkisi azdır. Fakat kilo verdirmesi diğer yöntemlere göre daha azdır. Diğer ameliyatlara çevrilebilir.

Tüp mide (Sleeve gastrektomi)

Bu yöntemde midenin %75'i çıkarılmakta ve geride tüp şeklinde bir mide kısmı kalmaktadır. Kilo verdirmesi mide bandına göre daha iyidir. Anatomi bozulmadığı için vitamin ve mineral eksikliği nadiren gelişir ve hayat boyu vitamin-mineral takviyesine gerek kalmaz.

Gastrik bypass, mini-gastrik bypass

Yemeyi kısıtlayıcı ve aynı zamanda emilimi engelleyici bir ameliyattır. Kilo verdirme etkisi ve obezitenin yandaş hastalıklarından kurtarma etkisi diğer yöntemlere göre daha iyidir. Tip 2 diyabetik hastalarda diyabetlerinden %85-90 oranında kurtulurlar. Yan etki oranı diğer yöntemlerden daha fazladır. Hayat boyu vitamin mineral takviyesi gerekebilir. Mini gastrik bypass, gastrik bypass ameliyatının basitleştirilmiş şeklidir. Uygulaması daha kolaydır ve gastrik bypass kadar etkili olduğu gösterilmiştir.

Duodenal switch, SADI-S

Duodenal switch ameliyatında emilim bozukluğu daha fazladır. Tüp mide ameliyatı yapılır ve ince barsağın son 75-100 cm’i kullanılacak şekilde yer değişikliği yapılır. Obeziteye bağlı yandaş hastalıkları en iyi düzelten ameliyattır. Ama yan etki diğer ameliyatlara göre daha yüksektir. Hayat boyu vitamin ve mineral takviyesi gerekebilir, hastalarda ishal, protein eksikliği görülebilir. SADI-S ameliyatı duodenal switch ameliyatının basitleştirilmiş şeklidir, ameliyat süresi daha kısadır.

 

 

TÜP MİDE AMELİYATI İÇİN UYGUN MUYUM?

Vücut kitle endeksiniz 40 ve üzerinde ise

Vücut kitle endeksiniz  35-40 arasında ve obezite bağlı yandaş hastalıklarınız

Var ise; hipertansiyon,diyabet,uyku apnesi,hiperlipidemi,eklem sorunları,hayat kalitesinde bozulma vs.

18-65 yaş arası iseniz ( 18 yaş altı ve 65 yaş üstü bazı kriterleri karşılayan hastalarda da ameliyat yapılabimektedir.)

Cerrahi dışı diğer yöntemleri denedikleri halde kilo veremeyenler

KİMLER UYGUN DEĞİL:

Anestezi ve ameliyatı kaldırabilecek kardiyopulmoner  performansa sahip olmayan hastalar

Alkol ve madde bağımlılığı olan hastalar

Tedavi edilmemiş ciddi bir psikiyatrik sorunu olan hastalar

Ameliyat olmak isteyen hastaların takip edecekleri yol;

Ameliyat öncesi yapılacak tetkikler için randevu

Ameliyat gününün planlanması

Metabolik Cerrahi | MANİSA     Detaylı Bilgi için   +90 541 238 88 77

Şeker hastalığında diyet, Yaşam şekli değişiklikleri ve standart ilaç tedavilerine rağmen;

  • Kan şekeri yüksekliği kontrol altına alınamadığında,
  • Tüm tıbbi tedavilere rağmen kötü gidişatının durdurulamadığında
  • Şekerin Retinopati (gözü olumsuz etkileme),
  • Nefropati (böbreklerde olumsuz etkilenme),
  • Nöropati (sinirleri olumsuz etkilenmesi) durumlarında cerrahi tedavi en etkili tedavilerden biridir.
  • Cerrahi tedavi ile;
    • Hastalığın sonlandırılabilir
    • Hastalığı kontrol altına alabilir,
    • Hastalığın gidişin yavaşlatılabilir
    • Komplikasyonları önleyebilir.

 

Yani cerrahi tedavi ile yukarıdaki sonuçlardan bir ya da birden fazlasını sağlayabiliriz.

Amacımız vücuttaki insülinin etkili kullanımını arttırmak ve insülin direncini ortadan kaldıracak hormonal değişiklikleri başlatmaktır.

Bu ameliyat sayesinde vücudun ürettiği şeker düzenleyici hormonlar daha etkin kullanılır ve buna bağlı olarak insülin rezervleri daha uzun süre korunmuş olur. Böylelikle kan şekeri kontrol altına alınır ve tip 2 diyabetin kötü seyri önlenmeye çalışılır.

Ameliyatın başarılı olmasının tek şartı vücudunuzun azda olsa insulin üretiyor olmasıdır. Eğer tip diabetiniz varsa ya da tip 2  diyabet iseniz  ve vücudunuzda yeterince insülin kalmadıysa bu ameliyattan fayda görmezsiniz bu nedenle bir çok çalışma özellikle tip 2 diabet hastalarında vücutdaki insülin rezervleri bitmeden bu ameliyatı olmaları gerektiği yönündedir.

Cerrahinin başarısı için çok ayrıntılı bir ön değerlendirme gerekiyor bu değerlendirme sonunda ve kişiye en uygun cerrahi tipi seçilir ve uygulanır. Şeker hastalığı nedeniyle uygulanan birkaç tip ameliyat vardır. Biz size en uygun cerrahiyi bu ön değerlendirmeden sonra belirliyoruz.

Ameliyatla;

Şeker hastalığı için kullanılan şeker haplarının ve insülin iğnelerinin tam olarak bırakılmasından, ilaç miktarı ve sayısının azalmasına kadar bir dizi etkin sonuç içerir.

Ayrıca devam eden yüksek kan şekeri nedeniyle karşılaşacağınız göz, böbrek, nörolojik problemler, kalp ve damar sorunlarından da kurtulabilir ya da en aza indirilir.

Ameliyat sonrası hastalarımız ayrıca kendilerinde var olan tansiyon yüksekliği, obezite, uyku apnesi, kolesterol ve trigliserit yüksekliği, koroner arter hastalığı, polikistik over sendromu gibi çoğu hastalıktan da kurtulabilirler .

Şeker hastalığının tedavi alternatiflerinden birinin de cerrahi olduğunu, cerrahik başarıda en önemli rolün insülin rezervleri tükenmeden ve ciddi organ hasarları başlamadan başvurmak olduğunu lütfen unutmayalım.

Unutmayalım ki sağlığımız en değerli hazinemizdir. Kaybetmeden değeri bilinmelidir.

 

Metabolik Cerrahi Nedir?

Aslında metabolik cerrahi tüm metabolik hastalıkların cerrahi ile tedavi edilmesidir. Ancak klinik pratik de metabolik cerrahi tip 2 diyabet hastalığının cerrahi tedavisidir. Bir obezite ameliyatı değildir. Ve obezite ameliyatları ile karıştırılmamalıdır. Arasında farklar vardır.

 

Tip 2 Şeker Hastalığında Tedavi?

 

Tip 2 diabet heterojen çok etkenli dinamik hastalıktır. Hastalığın gelişimi sadece hormonal olmayıp psikolojik ve çevresel faktörlerde vardır. Diabette klasik tedavi eğitim egzersiz, Diyet, İlaçlar ve isülindir. Fakat bu tedavi protokolleriyle ancak diabetli hastaların yüzde 20’sinin kan şekerini kontrol altına alınır. Hastaların ancak yüzde 7 iki yıl süre ile doktorunun önerilerine uyuyor.

 

Niçin Metabolik Cerrahi ?

Verilen diyet egzersiz insülin ve ilaçlar hastanın gününü kurtarmaya yöneliktir. Bir insan ömür boyu egzersiz ve diyet yapması mümkün değildir. Yapılan çalışmalarda 3 yıl boyunca diyet ve egzersiz önerilerine uyan hastaların oranı yüzde 5 üzerinde değildir. Bu tedaviler kan şekerini kontrol altına almaya yöneliktir. Ancak cerrahi tedavi ile tip 2 diabet hastalığından klinik olarak kurtulma ihtimali çok yüksektir.

 

Ameliyatlar Her İki Diabet Tipine Yapılıyor mu?

Ameliyatlar sadece tip 2 diabet hastalarına uygulanmakta. Tip 1 diabetle tip 2 diabet tamamen birbirinden farklı iki hastalıktır. Tip 1 diabette isülin üretimi hiç yoktur. Bu ameliyatlardan fayda sağlanması için insülin üretimi mevcut olmamalıdır. Tip 2 diabette insülin üretimi vardır fakat vücut kullanamaz. Biz bu ameliyatlarla vücudun kendi ürettiği insülini kullanmasına yardımcı oluyoruz.

 

Bu Ameliyatlar Nasıl Etki Ediyor

Günümüz yaşamında beslenme şeklimiz yemek yeme alışkanlığımız ve yiyeceklerin içerikleri ve yemek yeme şekli çok değişti. Fabrikasyon, Rafine fast food tarzı gıdalarla beslenmeye başladık. Bu tip beslenmenin olumsuz etkileri aslında sindirimin tam olarak tamamlanmasıdır. Yiyecekler ince bağırsağın son kısmına gelmeden orta kısmında sindirimi tamamlamış oluyorlar. Ancak iyi huylu barsak hormonlarının aktive olupta tokluk hissi oluşması için besinlerin bu sindirim yolunun tamamını kullanması gerekiyor. Eğer tamamını kullanmadığı zaman ince bağırsağımızın son kısmındaki iyi huylu barsak hormonları aktive olmuyorlar. Bu iyi hormonlar vücutta insülin duyarlılığını ve miktarını artırmaktadır. İnsülinin ekonomik kullanımını sağlar. Metabolik cerrahide bağırsağın son kısmıyla yiyeceklerin erken tanışmasını sağlar ve insülin duyarlılığını artırır.

 

Ne Zaman Ameliyat Kararı Vermeliyiz ?

Şeker Hastalığında damar hasarı tanı konulmadan 2 ,3 yıl önce başladığı kabul edilir. Hastalar bu dönemlerde çok önemsemezler , organ kaybı yoktur, Şikayetleri kabul edilebilir düzeydedir. Ancak hastalık yavaş ve sinsi şekilde ilerlemeye devam eder . Yani aslın da her şey yolunda gibidir. Bu dönem genelde 10, 12 yıl kadardır ve hastalar insülin rezevlerini büyük çoğunluğunu kaybederler.

Hastalar ameliyat için klasik tedavi yöntemleri ile kan şekeri kontrol altına alınamaması veya organ hasarı bulguları başladıysa ameliyat önerilebilir. Organ hasarı olmadan ve insülin rezevleri tüketilmeden yapılan operasyonlarda tedavi daha başarılıdır.

 

İletişim

  Email: info@sekizeylulhastanesi.com

  0(236) 23 888 23

   0(236) 23 888 23

  Sakarya Mah. Uzunyol Cad. No:140 Merkez / MANİSA